Opdracht zelfredzaamheid & samenredzaamheid

* In de brochure "Zo Zelfredzaam" worden op pagina 12 en 13 een aantal definities gegeven van zelfredzaamheid. Kies de definitie die jou het meest aanspreekt en onderbouw je keuze.
De definitie van Vilans: “Zelfredzaamheid is het vermogen van mensen om zichzelf te redden met de voortdurende veranderingen en gevolgen van een ziekte of een beperking, op alle levensterreinen.” Deze definitie spreekt ons het meeste aan, omdat zelfredzaamheid volgens ons echt gaat over dat iemand zo veel mogelijk zelf doet. Deze definitie lijkt daar het meeste op, het betekent namelijk ook dat iemand zelf dingen blijft doen, ook bij voortdurende veranderingen van een ziekte of beperking.

 

* Beschrijf wat voor jou het begrip samenredzaamheid inhoud.
Zelfredzaamheid is het vermogen wat je zelf kan. Samenredzaamheid is het vermogen wat je kan door middel van hulp van mensen uit jouw netwerk.

 

* Benoem hoe er tijdens je stage de samenredzaamheid gestalte krijgt: in hoeverre worden mantelzorgers en vrijwilligers betrokken bij de zorg? Maak hiervoor voor jezelf de bijgevoegde teamscan uit het "Handboek samenredzaamheid". Kies de teamscan die voor jou van toepassing is. Benoem vervolgens verbeterpunten.

Verbeterpunten zijn:
- Dat voordat de cliënt in het verpleeghuis komt, iemand van het team langs de cliënt gaat om kennis te maken.
- Dat je meer inziet wat het is om een mantelzorger te zijn.
- Om de familie meer bij de activiteiten te betrekken.
- Om familie uit te nodigen om mee te doen bij het organiseren van activiteiten.
- Om duidelijk te vertellen wie het aanspreekpunt is voor cliënten en mantelzorgers bij vragen.
- Om meer te evalueren met de cliënten en mantelzorgers over de samenwerking en afspraken.

 

• In een groepje van 2 studenten ga je je verdiepen in de hulpmiddelen die er zijn om de zelfredzaamheid van zorgvragers te inventariseren. Hiervan kies je er één uit welke je gaat beoordelen op basis van bruikbaarheid, gebruikersvriendelijkheid en taalgebruik.
Er zijn diverse hulpmiddelen die je leven comfortabeler kunnen maken indien iemand niet-aangeboren hersenletsel (NAH) heeft. Deze hulpmiddelen zorgen ervoor dat je zelfredzaam kunt blijven, zowel binnen- als buitenshuis.
Hulpmiddelen die er zijn om de zelfredzaamheid van zorgvragers te inventariseren zijn:
- Aangepast bestek en aangepaste drinkbekers zo kan een zorgvrager zelf blijven eten en drinken en heeft hij/zij geen hulp nodig bij het eten en drinken.
- Aanpassingen in de badkamer. Denk aan een aangepast toilet, bijvoorbeeld een laag of juist een hoog toilet, met steunpalen.
- Een loophulpmiddel zou een wandelstok, looprek kunnen zijn of een rollator, zo kan een zorgvrager zelf blijven lopen en hoeft hij/zij niet in een rolstoel die moet worden bestuurd door een ander.
- Een bestuurbare rolstoel, dan hoeft een ander persoon niet de rolstoel te duwen en kan de zorgvrager zichzelf voortbewegen.

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb