Ik ga vertellen over neuropsychologische revalidatie.

Met neuropsychologische revalidatie wordt bedoeld dat “de behandeling van de patiënten met cognitieve, emotionele, sociale en/of gedragsmatige gevolgen van hersenletsel en/of behandeling van het systeem van deze patiënten, gericht op het zo goed mogelijk leren omgaan met deze gevolgen.”
Niet-aangeboren hersenletsel (NAH) kan leiden tot cognitieve, emotionele en gedragsmatige veranderingen en kan gepaard gaan met complexe beperkingen in het dagelijks leven. Binnen revalidatie-instellingen is gerichte aandacht voor deze ’onzichtbare’ gevolgen van hersenletsel een niet meer weg te denken onderdeel van de revalidatiebehandeling.

Neuropsychologische revalidatie (ook cognitieve revalidatie genoemd) is een specialistische behandeling gericht op het beter leren omgaan met deze beperkingen door de patiënt en zijn omgeving. Dus vrienden en familie van de patiënt leren ook beter omgaat met de beperkingen.

Deze neuropsychologische revalidatie behandeling is voor de doelgroep mensen met niet aangeboren hersenletsel. Een voordeel aan deze behandeling is dat ook de familie van de patiënt met NAH leert om te gaan met deze beperking.
Meestal krijgt bij aanmelding elke patiënt een consult met een revalidatiearts en neuropsycholoog. Dan wordt er gekeken welke revalidatiebehandeling het meest passend is. Ik vind dit een positief punt omdat elke NAH patiënt anders is en revalideert op zijn/haar eigen manier. Verder wordt er bij de revalidatiebehandeling ook vaak gewerkt met fysiotherapeuten, ergotherapeuten, cognitief trainers logopedisten en maatschappelijk werkers.

Het enige kritische punt dat ik bedenken kan is, dat als mensen met NAH veel wordt gewerkt met verschillende personen, zoals een fysiotherapeut, ergotherapeut etc. misschien erg lastig is voor de patiënt is. Het is soms lastig om met veel verschillende mensen te werken en ieder werkt op zijn/haar eigen manier. En soms vinden patiënten het niet fijn om zoveel verschillende werkvormen te krijgen.

 

 

 

 

 

 

Bron: https://www.kennispleingehandicaptensector.nl/gehandicaptensector/media/documents/Cliëntgroepen/Niet-aangeboren%20hersenletsel/cognitieve-revalidatie-hersenletsel-richtlijnen1.pdf

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb