Opdracht artikel

Is er een grote kans op dementie bij NAH en waarom? Hoe zie je en wat is het verschil tussen dementie en NAH?

Een belangrijk verschil tussen NAH en dementie is de wijze van ontstaan, NAH ontstaat van de ene op de andere dag, terwijl dementie meestal geleidelijk optreedt. Bovendien is dementie een progressieve aandoening, in tegenstelling tot NAH. Bij dementie verslechtert beetje bij beetje het cognitief functioneren en treden geleidelijk veranderingen op in gedrag, karakter en lichamelijk functioneren. Bij NAH treden die veranderingen doorgaans niet geleidelijk op, maar kunnen gevolgen wel maanden of soms zelfs tot jaren na het ontstaan van het letsel pas aan het licht komen.


Wat je vaak ziet is dat na een NAH, dementie vaker voor komt bij ouderen. Er werd geconstateerd dat na gemiddeld 6 jaar, 8,4 procent van de patiënten met hersenletsel bij een volgend bezoek aan het ziekenhuis, de diagnose dementie kregen. In twee derde van de gevallen was een val de oorzaak van het trauma. Auteurs hebben gezegd dat een val bijvoorbeeld een ‘neurodegeneratieve cascade’ in gang kunnen zetten en versnellen. Dit is een verzamel naam voor verschillende aandoeningen die neuronen in de hersenen aantasten. Neuronen zijn bouwstenen voor het zenuwstelsel.

 

NAH ontstaat veelal van de één op andere dag:
• Traumatisch hersenletsel door uitwendig geweld; zoals een ongeval.
• Niet-traumatisch hersenletsel; ontstaat door een proces in het lichaam zoals een CVA of hersenbloeding.

Dementie ontstaat geleidelijk door bijvoorbeeld:
• Doorbloedingsproblemen in het brein.
• Veranderingen in en rondom de hersencellen verschil van ontstaan.

 

De kenmerken van dementie en NAH lijken wel erg veel om elkaar. Daarom is het ook erg lastig om deze van elkaar te onderscheiden. Gevolgen van NAH zijn bijvoorbeeld een verlamming, hemianopsie (halfzijdige verdwijning van het gezichtsveld), incontinentie, epilepsie en geheugenstoornissen. Gevolgen van dementie zijn bijvoorbeeld vergeetachtigheid, problemen met dagelijkse handelingen, desoriëntatie in tijd en plaats en taalproblemen. Daarnaast kan iemand met hersenletsel ontremd raken om verschillende terreinen:
* Verbale ontremming maakt iemand tot een niet te stoppen prater.
* Motorische ontremming leidt tot rusteloos heen en weer lopen, niet stil kunnen zitten of voortdurend friemelen.
* Bij emotionele ontremming is iemand niet meer ‘gewoon’ boos of verdrietig, maar meteen heel erg boos of vreselijk verdrietig. Hij uit deze emoties te pas en te onpas.
* Seksuele ontremming. Dat kan leiden tot grensoverschrijdend gedrag.
* Bij een eet-ontremming heeft iemand zijn eet- of drinkgedrag niet onder controle. Daardoor blijft iemand dooreten zonder verzadiging te bereiken of bijvoorbeeld eindeloze kopjes koffie inschenken.
* Dwangmatig lachen of dwangmatig huilen komen regelmatig voor na hersenletsel. Het lachen of huilen is dan geen uiting van plezier of verdriet. Het is een lege emotie.